Voor wie

‘Rouw is de prijs die we betalen voor hechting’.

Ieder mens raakt gedurende zijn of haar leven gehecht aan iets of iemand: vrienden en familie, werk, gezondheid enzovoort. Het is je dierbaar geworden. Hechting heeft ook een keerzijde: er komt een moment dat je het dierbare verliest. Rouw is de reactie op dit verlies.

De wereld zoals je die kende, staat op zijn kop. Opeens voel je je verdrietig, boos, opstandig, vertwijfeld, maar soms ook opgelucht. Je wordt op jezelf teruggeworpen, terwijl de wereld om je heen doorgaat. Verhoudingen tot (andere) dierbare zaken veranderen. Dit kost veel energie. Vaak krabbelen mensen al dan niet met hulp van hun omgeving in hun eigen tempo er weer bovenop.

Soms is je sociale netwerk niet toereikend of kan niet bieden wat jij nodig hebt. Soms kost de rouwverwerking meer tijd dan je gedacht had, of heeft de gebeurtenis een grotere impact gehad dan je had voorzien. Dan kan het nuttig zijn dat er een rouwbegeleider met je mee kan kijken en je kan ondersteunen in het zoeken naar een antwoord op het geleden verlies. Samen pogen we het verlies een plek in je levenswandel te geven.